יום שני, 6 ביוני 2011

שלב סיכום עונה, The Borgias, עונה ראשונה: תחושה של אכזבה.


לאחר שהסדרה The Tudors ירדה מהמסכים בתום 4 עונות נשאלה השאלה: איזו סדרה תחליף אותה ? את התשובה קיבלנו מהר מאד: The Borgias, סדרה אודות האפיפיור אלכסנדר ה 6 לבית בורג'יה ומשפחתו, אשר שימש כאפיפיור בין השנים 1503-1492 ושלט באמצעות הרעלות, שילום שוחד ורציחות, כמו גם לקיחת פילגש בצורה פומבית והתעלמות כמעט מוחלטת מדרישות התפקיד הרם בכנסייה ובעולם הנוצרי.

הציפיות מהסדרה היו גבוהות מאד. לאחר ההצלחה של The Tudors רבים ציפו לסדרה באיכות דומה ואולי אף לסדרה שתתעלה על קודמתה. צר לי לבשר לכם: הסדרה לא עמדה במטרה שלה ואכזבה לא רק אותי, אלא רבים מהצופים.

אני לא יודע אם רבים יודעים זאת, אבל יוצר הסדרה, ניל ג'ורדן, חיזר לפתחי רשת Showtime כבר מספר שנים בכדי להפיק את הרעיון שלו לסדרה. בתחילה הרשת סירבה, אולם לאחר ש The Tudors סיימה את תפקידה רצו ברשת להמשיך ולהפיק סדרות תקופתיות, ובסופו של דבר אישרו את הפרויקט. ולמען האמת, מדוע לא ? התקופה הזאת נחשבת ל"חור שחור" בתקופת הכנסייה בשל מעשי האפיפיור. כמו כן, בנו של האפיפיור, צ'זרה בורג'יה, היה רב מרצחים, וגם שאר ילדיו לא היו כה תמימים, כאשר גם בתו, לוקריצ'יה, נחשבה כרוצחת. מתכון נהדר לסדרה.

ואז הסדרה יצאה לדרך.

בשל הצלחת The Tudors הצופים חשבו שיקבלו סדרה שהאירועים בה ינועו בקצב מהיר, אולם על פי העונה הראשונה שלה, קצב האירועים היה איטי להחריד. הפיילוט התנהל בצורה טובה מאד ונראה היה שהסדרה בדרך להתחלה טובה, אולם ככל שהפרקים התקדמו כך קצב האירועים הפך איטי יותר ויותר. אפילו סצנות המלחמה לקראת תום העונה היו מייגעות.

התסריט של הסדרה הינו נקודה בעייתית נוספת. לאחר שהבנו שקצב האירועים היה איטי, היה צפוי שאולי התסריט יהיה שנון ואיכותי יותר, אבל בפועל התסריט היה חלש מאד ומתחכם יתר על המידה. יכול להיות שבהפקה חשבו ששימוש בשפה הגבוהה בה השתמשו באותה תקופה תספיק בכדי לעניין את הצופה, אך מה שניבט על המסך גורם לצופה להירתע יותר ויותר. גם ב The Tudors השפה הייתה גבוהה, אולם היא שמשה את העלילה ולא הפריעה לה, אך בסדרה הזאת התסריט מפריע מאד לצופה ובלשון העם הוא נחשב "פלצני".

בליהוק השחקנים ישנה בעיה גדולה. בעיה גדולה מאד. ג'רמי איירונס עושה עבודה טובה בתור האפיפיור, אבל הדמות היותר מעניינת במשפחה היא דווקא של צ'זרה בורג'יה. כל מי שיודע היסטוריה זוכר שצ'זרה היה למעשה רב מרצחים שרבים פחדו ממנו פחד של ממש. הוא היה חסר מצפון, ערמומי שהטיל את אימתו כמעט על כל אירופה. אבל פרנקו ארמוד, אשר מגלם אותו נראה כמו דוגמן שהטילו עליו לשחק את הדמות. נראה שהתפקיד גדול עליו.

בעיה נוספת שאני רוצה להצביע עליה היא: חוסר הרצון להתמודד עם הרמיזות של היסטוריונים שונים על היחסים של לוקריצ'יה עם אחיה ואולי גם עם אביה. היסטוריונים רבים מציינים, כי בין לוקריצ'יה ואחיה צז'רה (אחרים מציינים את האב לצד או במקום האח) היו יחסים מיניים. אני לא יודע אם בסדרה שומרים את ה"קלף" הזה לעונה השנייה או לשלב מאוחר יותר, אבל היה ראוי להתייחס לנקודה הזאת. במקום זאת החליטו בסדרה לנקוט ברמיזות קלות עד כמה צז'רה אוהב את אחותו הקטנה וכמה הוא מוכן להגן עליה. לדעתי, מדובר בהשתפנות. למרות שאני חושב שהטענה על היחסים המיניים בתוך המשפחה, מדובר יותר בשמועות שהפיצו האנשים באותה תקופה לאור האכזריות של המשפחה ובראשם האפיפיור וצז'רה (בדיוק כמו שעשו לדמותו של קליגולה, הקיסר הרומאי, עליו נאמר כי קיים יחסי מין תדירים עם אחותו וזאת בכדי להדגיש עד כמה הוא היה משוגע), אבל שמועות כאלו לא יכולות שלא לקבל התייחסות בסדרה וכבר מתחילתה.

אלמנט אחר בסדרה שדווקא אהבתי מאד היה עידון סצינות הסקס. בניגוד לסדרות התקופתיות הקודמות, דווקא סצינות הסקס בסדרה הזאת מעודנות מאד, במיוחד בהשוואה ל The Tudors או Camelot. אני מאד מקווה שבהפקה ימשיכו בקו הזה גם בעונה הבאה.

לסיכום, הסדרה אמנם מצליחה מאד (אפילו יותר מ The Tudors בעונתה הטובה ביותר), אבל בפורומים ובעיתונים רבים נשמעו ביקורות רבות על הסדרה. כפי ששמתם לב, אני מבין אותם ומצדיק אותם. קצב האירועים איטי, התסריט מעייף והליהוק של הדמות המעניינת ביותר בסדרה לוהקה בצורה לא נכונה. כמו כן, היה ראוי להתייחס לשמועות של גילוי העריות בתוך המשפחה ולקחת עמדה בנושא.

אז, לראות או לא לראות ?
רק בגלל שמדובר בסדרה תקופתית אני ממליץ לראות, אבל מבחינתי מדובר באכזבה. הסדרה לא עמדה ברמה הדרושה עבור סדרה בקנה מידה שכזה ובמיוחד לאור העבודה המעולה שנעשתה בסדרה The Tudors. אני מקווה מאד שהעונה השנייה שלה תהיה טובה יותר, משום שנכון לעכשיו מדובר בפספוס גדול, פספוס גדול מאד.

Share on Facebook

תגובה 1:

אנונימי אמר/ה...

פרופ' משה צימרמן, שהוא פרופסור (די מפורסם) להיסטוריה באוניבטה העברית, עם חיבה מיוחדת לקולנוע, לא פעם טוען, שסרטים שמכונים "היסטוריים" מעידים יותר מכל על התרבות ורוח הזמן של התקופה בה נעשו, יותר מאשר על התקופה שהם מתיימרים לשחזר.
במלים אחרות: דרמות תקופתיות מהוות מקור לבחינה של תרבות הצריכה והלך הרוח ההוליוודי או של הקהל בימינו, ואין להן כמעט קשר לתקופה ההיסטורית שהן מתיימרות לשחזר. ה"תקופתיות" שמתבטאת בלבוש ותפאורה ססגוניים וגרנדיוזיים (שנאמנים אך בקושי לתקופה) ממצים את הדמיון בד"כ לפרק הזמן ההיסטורי הנדון.
הליהוק, התסריט והאופן בו ההפקה מבקשת ללכוד את תשומת ליבם של הצופים נאמנים דווקא לימינו אנו.
בעידן הרייטינג ראוי לשאול-מה בקשה ההפקה להביע בתסריט ומדוע זה מאפיין את הצופים בימינו, יותר מאשר- מה ניתן ללמוד מהסדרה על התקופה ההיסטורית.

בעיני חובבי היסטוריה אמיתיים זו סיבה מספקת לסלוד מכל ההפקות "התקופתיות" האלה.