יום שני, 14 בספטמבר 2009

Defying Gravity, פרקים 7-1 : לצפות או לא לצפות ? לדעתי, לא.


בסוף השבוע עשיתי לי מיני מרתון וצפיתי בשבעת הפרקים הראשונים של הסדרה Defying Gravity . השאלה הראשונה שעוברת במוחי לאחר צפייה בשבעת הפרקים היא : למה להמשיך לצפות ? התשובה שמיד קופצת היא : אין סיבה טובה.
קודם כל, כמה מילים על הסדרה : הסדרה מספרת את סיפורם של אסטרונאוטים (נשים וגברים, גם לנקודה הזאת אגיע עוד מעט) שיוצאים למשימה של 6 שנים – להגיע אל כוכב ונוס. מה הם יעשו כשיגיעו לשם, זו עדיין תעלומה. כמובן, שלכל אחד מהאסטרונאוטים יש מטען שהוא מגיע איתו למשימה, יש קשרי חברויות, רומנים שנכשלו וכאלו שהצליחו, נישואים בשלט רחוק עם אנשים בכדור הארץ וכו'... ולבסוף, מסתבר שיש גורם חוצני שמנווט את המשימה כרצונו ומשפיע על הנוכחים בספינת החלל.
ועכשיו לביקורת:
כאשר הסדרה אבודים יצאה לאוויר העולם היא שמה חרטה על דגלה את נושא הפלשבקים כדי להשלים מידע. לא ציינתי את זה אז אבל אני מציין את זה עכשיו, אני לא אוהב את זה. לפי דעתי, זה נחמד ויפה להשתמש ברעיון הזה בפרק, שניים או אפילו שלושה, אבל בכל פרק ? זה מעייף ומתסכל לא לצפות בסדרה בצורה ליניארית כדי להבין את הסיפור מאחוריו. כפי שבוודאי הבנתם, למי שלא צפה עדיין בסדרה, שגם בסדרה הזאת משתמשים באלמנט הזה ובהרחבה. ולא רק משתמשים בו אלא גם לשתי תקופות בעבר שככל הנראה בסוף הסדרה אמורות להתחבר אחת לשנייה מבחינת לוח הזמנים שלה. לטעמי, בשביל סדרה כזאת, בשביל סדרת מדע בידיונית, זהו מעשה לא נבון, טיפשי, מעייף וימרני מדי, במיוחד כאשר הסיפור עצמו לא כל כך מרתק.
בשבעת הפרקים הראשונים הסיפור מתנהל בצורה איטית להחריד, עד מצב של כמעט אופרת סבון. נכון, צריך להכיר את הנפשות הפועלות, אבל בשביל עונה ראשונה של סדרה שאמורה להביא משהו חדש שיהיה קשה לאנשים לבלוע בהתחלה, העניינים חייבים לנוע בקצב קצת יותר מהיר. לא יכול להיות שכמעט בכל פרק אנחנו נראה את ההיסטוריה של אחת הדמויות. לפי דעתי, לפחות בחמשת הפרקים הראשונים העלילה הייתה חייבת לנוע בקצב מהיר, לעזוב את איפיון וההיסטוריה של הדמויות ולרתק את הצופים. במידה ויהיה המשך לסדרה יישאר מספיק זמן לעסוק באיפיון והיסטוריה של כל אחת מהדמויות.
אלמנט נוסף שמפריע לי בסדרה היא העובדה שהסדרה לא החליטה לאיזה ז'אנר היא שייכת. במקור, מפיקי ויוצרי הסדרה הודיעו שהם רואים בסדרה מעין "האנטומיה של גריי" בחלל. אבל, כל מי שצופה בסדרה יכול להבחין שיש כמה ז'אנרים: כפי שכבר ציינתי, העלילה נעה בקצב של אופרת סבון, קיים האלמנט המדע בידיוני בכל מה שקשור למדע וטכנולוגיה ובכל מה שקשור לדמות החוצן שעדיין נשארת ברקע, הנגיעה של הרומנים, כאשר נוצרים יחסי אהבה וקרבה בין יותר מדמות אחת (ולא, זה רק איפיון של אופרת סבון), הרעיון הרפואי-מדעי בניסויים שהם עורכים ועוד... כשצופים בכל הערבוב הזה בסופו של דבר לא ניתן לפלח את קהל היעד של הסדרה , כלומר לא ברור לא ברור למי הסדרה פונה של ולכן גם הרייטינג הנמוך.
גם הרייטינג היא נקודה משפיעה. לסדרה הוזמנו על ידי רשת ABC שלוש עשרה פרקים, שמתוכם שודרו עד עתה שמונה. הרייטינג של הסדרה פשוט מזעזע, יחסית לתקציב הגדול שהושקע בה. הרשת הקנדית שמשדרת את הסדרה העבירה את שידור הסדרה מיום שני ליום שישי, בשעת שידור שנחשבת לבית קברות לסדרות. גם בלוח של ABC לא ברור מתי ואם בכלל ישודרו חמשת הפרקים האחרונים של העונה. אי לכך, סביר מאד להניח שהסדרה לא תזכה לעונה שנייה, ולכן לא יסגרו את כל קווי העלילה בחמישה פרקים ורובם יישארו פתוחים, אז למה להתחיל לצפות בסדרה שנשארו לה במקרה הטוב חמישה פרקים לשידור בלבד ?
נחזור לסדרה. איכשהו, כל האסטרונאוטים הם יפים ויפות, במיוחד הנשים, שכמעט כל אחת נראית כמו דוגמנית. זה נחמד שאפשר "לשטוף את העיניים" ביופי על המסך, אבל בכך גם הסדרה מאבדת מאמינותה. אני לא אומר שצריכים להביא מכוערים ומכוערות למסך בכוונה, אבל מי יכול להאמין שכל האסטרונאוטים שיוצאים לחלל יראו כך ? ומי יכול להאמין שהם ידברו במונחים של אסטרונאוטים וידעו מה לעזאזל הם מדברים ?
ולבסוף, לטעמי, בכל סדרת דרמה, גם אם היא בעלת נגיעה של מדע בידיוני, רצוי שיהיה בה הומור כדי להפיג מעט את המתח בעלילה. בסדרה הזאת אין את זה. אי לכך, התסריט נע בכבדות והיות שכפי שכבר הצבעתי ברעיון עצמו יש בעיות הצפייה בסדרה לא קלה ומהנה, במיוחד כששידורה החל בקיץ, כאשר האנשים מחפשים להתנתק מהכבדות והחום שבחוץ ולגוון בצפייה בתכנים מרעננים (ראו כדוגמה את "סוכן מחוק", "העוקץ" ו"Royal Pains") .
אי לכך, ובשל כל הסיבות הנ"ל, הצפייה בשאר הפרקים של הסדרה פשוט תהיה בזבוז זמן. כדאי לחכות לסדרות של עונת החורף 2009-2010, אולי משם תבוא הישועה.

אין תגובות: